مجله دما پیشرو

نحوه هواگیری رادیاتور شوفاژ پکیج

نحوه هواگیری رادیاتور شوفاژ پکیج

هواگیری رادیاتور عبارت است از خارج کردن هوای داخل مدار گرمایش و لوله های رایادتور تا مسیر گردش آب باز شود و به طور یکپارچه در تمام بخش های شوفاژ جریان داشته باشد. این امر سبب می شود تا رادیاتور به طور کامل و مطلوب گرم شود و مشکل سرد شدن و یا کامل گرم نشدن آن حل گردد. برای انجام هواگیری کافی است از ابزارهای ساده ای مثل آچار هواگیری و یا یک پیچ گوشتی دو سو استفاده نمایید و شیر هواگیری رادیاتور را با آن باز کرده و هوا و آب خارج شده از آن را با یک دستمال پارچه ای و ظرف آب جمع آوری نمایید. برای آشنایی با نحوه انجام این کار و نکاتی که قبل و در حین کار باید رعایت شود بهتر است این مطلب را مطالعه بفرمایید تا ضمن آشنایی کامل با چگونگی هواگیری خودتان بتوانید به راحتی آن را انجام دهید بدون آن که به تعمیرکار نیاز داشته باشید.

تشخیص زمان هواگیری رادیاتور

تشخیص زمان هواگیری رادیاتور

با شروع فصل سرد سال وقتی بعد از مدت ها خاموش بودن رادیاتورها به سراغ آن ها می رویم، ممکن است به خوبی کار نکنند و به طور یکپارچه گرم نشوند. یکی از علت هایی که ممکن است موجب عدم گرمایش کامل رادیاتور شود وجود هوا در لوله های آن می باشد. وقتی این هوا به درستی تخلیه گردد سبب می شود تا آب گرم در مدار رادیاتورها به خوبی گردش داشته و کل دستگاه را به طور کامل و مطلوب گرم نماید. بنابراین در راه اندازی های اولیه، زمان انجام هواگیری رادیاتور است و باید این کار به درستی صورت پذیرد تا هوا به خوبی گرم شده و به پکیج دیواری نیز آسیبی وارد ننماید.

وقتی صداهای غیرمعمول از رادیاتور شنیده می شود بیانگر زمان انجام هواگیری دستگاه است تا این صداها از بین برود. هم چنین وقتی مدت زمان زیادی از عمر رادیاتورها گذشته باشد این امکان وجود دارد تا اتصالات و لوله های آن دچار خوردگی شده باشند و در نتیجه لازم باشد به خوبی بررسی شده و هوای داخل آن گرفته شود و حتی ممکن است در دوره های کوتاهتری نیاز به هواگیری داشته باشد. بنابراین هواگیری رادیاتورها به صورت منظم و دوره ای بسیار اهمیت دارد و سبب می شود تا پکیج نیز با بازدهی بیشتری کار کرده و از خراب شدن آن جلوگیری شود.

 

دلایل نیاز به هواگیری شوفاژ

وقتی هوا در لوله های مدار گرمایش شوفاژها جمع می شود باعث شده تا گردش آب گرم در داخل آن و در طول رادیاتور به درستی انجام نشده و همین امر سبب سرد شدن رادیاتور گردد و حتی به موتورخانه و یا پکیج دیواری فشار وارد کند که می تواند این مساله به مشکل جدی تبدیل شده و هزینه های زیادی را تحمیل نماید. بنابراین عمل هواگیری رادیاتور را باید کاملا جدی گرفت تا با صرف مقداری وقت و با هزینه ای جزیی این مشکل حل شده و نیاز به تعمیرکار و هزینه های بیشتر نگردد.

برای این که تشخیص دهید شوفاژ نیاز به هواگیری دارد کافی است به نحوه کارکرد آن و میزان گرمایی که می دهد و نحوه گرم شدن آن دقت نمایید تا متوجه شوید به صورت معمول کار نکرده و لازم است هواگیری شود. در ادامه حالت هایی که ممکن است به وجود آید و نشان دهد که زمان انجام هواگیری فرا رسیده است را بیان کرده و به توضیح هر یک می پردازیم.

سرد بودن بخش بالایی رادیاتور

در حالت عادی وقتی رادیاتورها را روشن می کنید باید بعد از مدتی کل آن به صورت یکنواخت گرم شده و به مرور گرمای آن افزایش پیدا کند. اما وقتی بعد از گذشت مدت زمان متعارف رادیاتور به خوبی گرم نشده و یا بخشی از آن گرم است ولی بخش دیگر آن سرد است این نشان می دهد که در داخل لوله های آن هوا وجود داشته و باید هواگیری انجام شود. معمولا این عدم گرم شدن یکنواخت به این شکل خود را نشان می دهد که قسمت پایینی رادیاتور به خوبی گرم شده اما قسمت بالای آن کم گرم شده و یا کاملا سرد است. در این حالت هر چه سریعتر باید هوای داخل رادیاتور تخلیه شده تا به حالت عملکرد مطلوب بازگردد.

سردی کل رادیاتور

یکی دیگر از دلایل رفع و تخلیه هوای موجود در رادیاتور سرد بودن کل آن است به طوری که بعد از روشن کرن پکیج و یا موتورخانه و به کار انداختن رادیاتورها، اثری از گرم شدن در آن ها وجود ندارد. بنابراین این حالت نشان می دهد که لازم است خیلی سریع و به طور جدی در قدم اول لوله های رادیاتور را از هوا خالی نمایید تا مجددا چک کنید که مشکل بر طرف شده است یا نیاز هست موارد دیگری را نیز چک نمایید.

صدای شرشر در رادیاتور

صدای رادیاتور به هنگام کار کردن و وقتی روشن است یکی دیگر از علائم بررسی و تشخیص انجام هواگیری رادیاتور می باشد. در حالت عادی وقتی رادیاتور روشن است و کار می کند نباید صدایی داشته باشد ولی وقتی صدای پرت پرت و شرشر آب از داخل رادیاتور شنیده می شود بیانگر وجود هوا در داخل لوله های رادیاتور بوده و لازم است تا هواگیری انجام شود.

لوازم مورد نیاز جهت هواگیری رادیاتور

برای اقدام به هر کاری لوازم و وسایلی مورد نیاز است تا کار به خوبی انجام گیرد و برای هواگیری رادیاتور نیز ما به ابزارهایی نیاز داریم تا این کار به درستی صورت پذیرد. اما نگران نباشید چرا که لوازم پیچیده ای نیاز نیست و تنها با سه وسیله بسیار ساده به راحتی می توان هوای داخل رادیاتورها را خارج کرد. در این بخش به معرفی این ابزارهای ساده پرداخته و در خصوص هر کدام توضیح می دهیم.

آچار هواگیری

آچار هواگیری اولین ابزار برای شروع انجام هواگیری است و همان طور که از اسم آن مشخص است یک آچار مختص گرفتن هوای داخل رادیاتورها می باشد. شیر هواگیری تعبیه شده بر روی رادیاتورها که معمولا در گوشه بالای آن قرار دارد در دو حالت ممکن است باشد. در برخی مدل ها که معمولا مدل های قدیمی شوفاژها هستند به شکل مربع بوده و نیاز به آچار هواگیری است تا بتوان با آن شیر هواگیری را باز کرد. شما می توانید به راحتی این آچار را از ابزار فروشی ها تهیه نمایید تا هواگیری رادیاتور را خودتان انجام دهید. برخی دیگر از شیرهای هواگیری به شکل گرد و یک پیچ دوسو هستند و با استفاده از یک پیچ گوشتی دوسو و یا آچار فرانسه می توان خیلی راحت این نوع شیر را باز کرده و بعد از تخلیه هوا مجددا آن را بست.

آچار هوا گیری رادیاتور

دستمال پارچه ای

بعد از این که پیچ هواگیری را باز کردید آب داخل لوله های رادیاتور به همراه هوا از آن خارج خواهد شد بنابراین برای جلوگیری از کثیف شدن اطراف رادیاتور به یک دستمال پارچه ای نیاز هست تا آب و گاها رسوباتی که از دستگاه خارج می شود را با آن پاک نمایید.

ظرف آب

ممکن است آبی از رادیاتور خارج می شود زیاد باشد و یا رسوبات و سیاهی هایی از آن شیر خارج شود و داشتن یک ظرف برای جمع آوری آن ها ضروری است. شما می توانید این ظرف آب را زیر شیر هواگیری قرار دهید تا به محض باز کردن شیر و خروج هوا و آب از آن به داخل ظرف ریخته و از خیس و کثیف شدن اطراف آن جلوگیری نمایید.

مراحل گام به گام هواگیری رادیاتور

وقتی به این نتیجه رسیدیم که زمان هواگیری رادیاتورها فرا رسیده و نیاز هست این کار انجام شود حالا به توضیح نحوه هواگیری رادیاتور می پردازیم تا بدانید چطور می توانید این کار را به راحتی انجام دهید. مراحل هواگیری را به صورت گام به گام و ساده توضیح داده تا شما نیز به همین ترتیب آن را انجام دهید و مشکل رادیاتورها را حل نمایید.

  1. در ابتدا باید بررسی شود تا از سرد بودن رادیاتورها و نیاز به هواگیری آن ها مطمئن شوید.
  2. وسایل لازم برای انجام هواگیری از جمله آچار هواگیری رادیاتور (یا پیچ گوشتی و یا آچار فرانسه )، دستمال پارچه ای و ظرف آب باید آماده شود.
  3. باز بودن شیر ورود و خروج آب به رادیاتورها باید چک گردد و حتما باید در حالت باز قرار گیرد. باید از اینکه شیر زانو باز شد (شیر رفت و برگشت باز باشد) اطمینان حاصل نمایید تا آب داخل رادیاتور در جریان باشد.
  4. فشار بار پکیج روی 2 بار تنظیم گردد.
  5. پکیج باید در حالت استند آب و خاموش گذاشته شود. چرا که آب داغ دست را نسوزاند و بهتر است تا پکیج قبل از هواگیری خاموش شود و پیشنهاد می شود از دستکش لاستیکی استفاده نمایید.
  6. با استفاده از آچار، پیچ هواگیری رادیاتور به آرامی باز شود. برای شروع بهتر است از نزدیکترین رادیاتور هواگیری را انجام دهید تا به آخرین و دورترین رادیاتور برسید.
  7. بعد از تخلیه کامل هوای داخل رادیاتور، پیچ هواگیری مربوط به آن را ببندید.
  8. پکیج را روشن کرده و فشار بار آن را تنظیم نمایید.

لازم به ذکر است وقتی فرایند هواگیری انجام شد، باید مجدد به سراغ پکیج رفت چرا که فشار بار آن پایین آمده و باید دوباره آن را تنظیم نمایید. بعد از تنظیم فشار بار، پکیج را روشن کرده و در حالت زمستانه قرار دهید. با پایان یافتن هواگیری، رادیاتورها باید به خوبی گرم شوند و بهتر است مجددا آن ها را چک نمایید تا مشکل کامل برطرف شده باشد.

هوا گیری رادیاتور

سوالات متداول

اگر رادیاتور هواگیری نشود چه اتفاقی می افتد؟

وقتی رادیاتور هواگیری نشود صدا در لوله ها و اتصالات شوفاژ ایجاد می شود و هم چنین موجب نارسایی و گاها انسداد کامل سرعت جریان آب در پمپ سیرکولاتور می گردد. به دلیل عدم هوا گیری شوفاژ، نارسایی تغییر دما بین لوله های خروجی و اتاق به وجود می آید و به دلیل واکنش بین اکسیژن و قطعات دارای فلز آهن در سیستم موجب خوردگی و پوسیدگی می شود.

هواگیری رادیاتور را انجام دادم اما هنوز سرد هستند دلیلش چیست؟

بعد از انجام هواگیری گاها پیش می آید که هنوز رادیاتور سرد است و باید موارد دیگر از جمله کاهش فشار گاز، رسوب گرفتن در مبدل، خرابی سنسور گرمایشی، مشکل در ورودی گاز، اشکال در طراحی لوله‌ها و غیره بررسی گردد که هر کدام از این موارد می تواند دلیل گرم نشدن شوفاژ پس از هواگیری باشد.

هواگیری رادیاتور هر چند وقت یکبار و در چه زمانی بهتر است انجام شود؟

بهتر است برای هواگیری رادیاتورها به صورت دوره ای و منظم  سالی یک بار و در اوائل پائیز اقدام گردد تا به شکل مطلوب گرمای لازم را تامین نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *