سیستم های گرمایش مرکزی به عنوان قلب یک خانه مطرح هستند و عدم کارکرد صحیح آنها سبب نارضایتی زیادی در بین ساکنین و مصرف کنندگان خواهد شد. بخش مهمی از این سیستم گرمایش شامل رادیاتورها می باشد که از دو نوع پره ای یا پنلی خواهد بود. هر یک از آنها مشخصات و ساختار فنی خاص خود را دارند و باید متناسب با فاکتورهای مختلفی توسط خریدار انتخاب شوند. رادیاتورهای پنلی نمونه های جدیدتری هستند و کارایی آنها نسبت به نمونه های پره ای بسیار بیشتر است. در این بین، مقایسه دقیقی بین این دو رادیاتور انجام شده که در ادامه می توانید مطالعه کنید.
رادیاتور پره ای یا پنلی، موارد مهم مقایسه کدام هستند
وقتی به دنبال تهیه رادیاتور در بازار هستید ممکن است با تنوع بسیار زیادی که وجود دارد دچار سردرگمی شوید. از طرف دیگر هر ساله سبک های نوینی از رادیاتورها روانه بازار می شوند که با استفاده از فناوری های جدید طراحی و ساخته شده اند تا جایگزینی برای مدل های قدیمی باشند. در حال حاضر رادیاتورهای پره ای و رادیاتورهای پنلی دو نوع اصلی موجود در بازار ایران هستند که هر کدام ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند و به سبب مشخصات فنی که دارند از یک دیگر متفاوتند. اولین تفاوت در جنس آن ها می باشد که رادیاتورهای پنلی از فلز فولاد ساخته شده اند و مدل های پره ای از جنس آلومینیوم هستند و به همین دلیل به اسم رادیاتورهای آلومینیومی نیز شناخته می شوند. این تفاوت در نوع فلز و جنس آن باعث می شود تا هر کدام مزایا و معایبی داشته باشند و برای این که بتوان برای انتخاب بین این دو تصمیم گرفت بهتر است بر اساس معیارهای استانداردی با هم مقایسه شوند. بنابراین برای انتخاب مناسب در این مقاله به مقایسه این دو نوع رادیاتور می پردازیم تا شما بتوانید با اطلاعاتی که کسب می کنید به راحتی گزینه متناسب با شرایط خود را انتخاب نمایید.
گرمایش کدام نوع رادیاتور بیشتر است
بازده حرارتی واحدی است که در رادیاتور میزان گرمایش و حرارت انتقال یافته را نشان می دهد. بر اساس این واحد می توان میزان توانایی گرمایش رادیاتور را سنجید که رابطه مستقیم با اندازه رادیاتور دارد. در رادیاتور پنلی بر اساس طول آن مشخص می شود و هر چه طول رادیاتور بیشتر باشد میزان گرمایش نیز افزایش می یابد. در خصوص رادیاتورهای پره ای به تعداد پره ها ارتباط دارد و با افزایش آن ها میزان گرمایش بیشتر می شود. برای درک بهتر تفاوت میزان گرمایش این دو نوع می توانیم از یک مثال کمک بگیریم به این صورت که رادیاتور پنلی ایساتیس با اندازه 100 سانتیمتر بازده حرارتی 1832 کیلوکالری را دارد و در مقابل برای رادیاتور پره ای بوتان با 12 پره به اندازه 1896 کیلوکالری خواهد بود که می توان نتیجه گرفت تقریبا به یک میزان بازده حرارتی و گرمایش دارند و تنها باید به اندازه و تعداد پره ها توجه کرد. انتخاب اندازه رادیاتور به متراژ محل نصب بستگی دارد و بر اساس آن و نوع کاربری محل که می تواند اتاق، آشپزخانه، حمام و یا هر بخش دیگری باشد تعیین می شود.
وزن رادیاتور پنلی یا پره ای
از آنجا که رادیاتورهای پره ای از فلز آلومینیوم ساخته می شوند و با توجه به ماهیت این فلز که سبک بوده و وزن کمی دارد می توان گفت این نوع رادیاتورها وزن کمی دارند. در رادیاتورهای پنلی با وجود فلز فولاد این طور نبوده و وزن آن بیشتر است. بنابراین حمل و نقل و جا به جایی مدل های پره ای بسیار راحت تر بوده و نصب آن بر روی دیوار به سهولت انجام می پذیرد در حالی که برای نصب پنلی باید از تجهیزات خاص استفاده کرد تا بر روی دیوار نصب شود و در نتیجه بر روی دیوارهای ضعیف یا پیش ساخته امکان نصب آن ها وجود ندارد.
قیمت کدام نوع رادیاتور کمتر است
رادیاتورهای پنلی با توجه به این که فولاد قیمت مناسب تری دارد هزینه کمتری دارد و برای بسیاری از افراد خرید آن ها مقرون به صرفه خواهد بود. یکی از علت هایی که سبب محبوببت این مدل رادیاتورها شده است همین قیمت مناسب آن ها بوده که برای بسیاری به عنوان یک امتیاز محسوب می شود. فلز آلومینیوم با توجه به گران بودن آن عامل قیمت بالاتر رادیاتورهای پره ای بوده و موجب می شود تا در کل هزینه خرید آن بیشتر شود.
سرعت گرم شدن رادیاتور پره ای بیشتر است
فلز آلومینیوم این خاصیت را دارد تا سریع گرم شده و به سرعت نیز گرما را انتقال دهد بنابراین وقتی رادیاتور پره ای روشن می شود خیلی زود می تواند محیط را گرم نماید در حالی که در خصوص رادیاتور پنلی این گونه نیست. فلز فولاد مدت زمان بیشتری را نیاز دارد تا گرم شود و این گرما را انتقال دهد و این امر باعث می شود تا گرم شدن رادیاتور پنلی طول بکشد و هم چنین تا این گرما را به محیط انتقال دهد زمانی را باید صبر کرد.
زمان نگه داشتن حرارت در رادیاتور پنلی بیشتر است
همان طور که گفته شد رادیاتور پنلی مدت زمانی را نیاز دارد تا به خوبی گرم شده و این گرما به محیط انتقال دهد و از طرف دیگر همین قدر که طول می کشد تا گرم شود به همان اندازه نیز گرما را دیرتر از دیست می دهد و محیط دیرتر سرد می شود. در رادیاتورهای پره ای برعکس این عمل رخ می دهد و هر چه آلومینیوم زود گرم می شود به همان اندازه نیز زود گرمای خود را از دست می دهد و محیط س یعتر سرد می شود.
مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی
در مورد این ویژگی نیز باید به خاصیت های فلز آلومینیوم در مقایسه با فولاد اشاره کنیم. این آلیاژ به صورت ذاتی در مقابل پوسیدگی و زنگ زدگی از مقاومت بیشتری نسبت به سایر فلزها برخوردار است و به همین دلیل می تواند مدت زمان بیشتری را برای تامین گرمای مورد نیاز خریدار سرویس دهی کند. این در حالی است که رادیاتورهای پره ای که اغلب از آلیاژ آلومینیوم ساخته شده اند باید دارای عمر بسیار بیشتری بوده و کمتر در معرض زنگ زدگی قرار بگیرند. موضوع دیگری که در این میان مطرح است، امکان تعویض پره ها برای رادیاتورهای پره ای است و در صورت بروز خرابی قابلیت استفاده مجدد به سرعت وجود خواهد داشت.
همانطور که می دانیم رادیاتورهای پنلی از آلیاژ فولاد ساخته شده اند و این موضوع شاید در ابتدا کمی نگران کننده به نظر برسد اما شرکت های تولید کننده رادیاتورهای پنلی برای این موضوع هم ایده جالبی به کار گرفته اند که شامل استفاده از روش های رنگ آمیزی الکترواستاتیکی و پوشش کامل بخش داخلی و بیرونی رادیاتور می باشد. با همین ترفند و همچنین به کارگیری آلیاژ های با کیفیت فولاد، طول مدت زمان عمر مفید چنین رادیاتوری حتی گاهاً به بیش از ۱۲ سال هم می رسد و فروشندگان رسمی همین مدت زمان را به صورت تضمینی در اختیار مشتری قرار می دهند.
رادیاتور پنلی زیباتر از رادیاتور پره ای
ساختار ظاهری رادیاتورهای پنلی شکل یکپارچه و بدون درزی دارد که در نگاه اول علاوه بر زیبایی های رایج، فضای کمتری را از محل نصب اشغال خواهد کرد. رادیاتورهای پنلی عرض بسیار کمتری نسبت به انواع پره ای دارند و با فاصله کمی از دیوار نصب می شوند. همچنین در سایزهای استاندارد و با توجه به نیاز مشتریان طراحی شده اند که هر خریداری با توجه به سلیقه خود می تواند از نمونه های مختلف انتخاب کند.
طراحی های مختلفی برای بخش بیرونی و ظاهری یک رادیاتور پنلی در نظر گرفته می شود که حتی در صورت نیاز می تواند رنگ های گوناگونی نیز داشته باشد. شکل ساخت رادیاتور پنلی هم به گونه ای است که امکان تمیزکاری و پاک کردن آلودگی از آن را برای دارندگان بسیار آسان تر و ساده تر می کند. این در حالی است که تمیزکاری رادیاتورهای پره ای دشواری های خاص خود را دارد.
رادیاتور پره ای نیاز به هواگیری بیشتری دارد
وجود هوا در مسیر حرکت آب درون رادیاتور سبب می شود که بازدهی گرمایشی آن به شدت کاهش پیدا کند. به همین دلیل لازم است تا در دوره های زمانی منظم اقدام به هواگیری از سیستم گرمایشی و خصوصاً رادیاتورها انجام شود. این مدت زمان کاملاً وابسته به نوع رادیاتوری است که توسط شما نصب می شود و با توجه به محاسبات انجام شده، انواع رادیاتورهای پره ای نیاز بیشتری به هواگیری دارند. رادیاتورهای پنلی در این زمینه عملکرد بسیار بهتری ارائه می دهند و نیاز به انجام هواگیری برای آنها کمتر از مدل های پره ای می باشد.
رادیاتور پنلی سازگاری بیشتری با پکیج دارند
اگرچه اغلب رادیاتورها در راهنمای استفاده خود اشاره دقیقی به نوع سیستم گرمایشی نمی کنند و سازگاری آنها با پکیج یا موتورخانه های مرکزی به صورت تخصصی مورد بحث قرار نمی گیرد اما بدون شک ایده آل ترین رادیاتورها برای سیستم های گرمایش مرکزی پکیج، انواع پنلی و فولادی می باشند. این موضوع یک دلیل علمی دارد که عبارت است از سازگاری بین آلیاژ های استفاده شده در ساختار پکیج و آلیاژ آلومینیوم. بسیاری از قطعات و بخش های مورد استفاده در ساختار فنی پکیج ها با استفاده از فلز مس ساخته شده اند و در صورتی که رادیاتور شما از نوع پره ای باشد، به دلیل واکنش شیمیایی بین آلیاژ آلومینیوم و مس، میزان خوردگی به بیشترین مقدار ممکن رسیده و عمر سیستم گرمایشی شما کاملاً کاهش پیدا خواهد کرد. بنابراین بدون هیچ شکی در صورتی که شما از پکیج برای سیستم گرمایشی خود استفاده می کنید، رادیاتورهای پنلی بهترین انتخاب خواهند بود.
هزینه تعمیرات
بروز خرابی برای انواع رادیاتورها اجتناب ناپذیر است و امکان هرگونه مشکلی در سیستم گرمایشی مانند نشتی از اتصالات یا سوراخ شدن بدنه رادیاتور وجود دارد. در صورتی که چنین موضوعی اتفاق افتاد، رادیاتورهای پره ای به دلیل ساختار مشبک و پره های جدا از هم شرایط بهتری دارند. تعمیرکار تخصصی می تواند با حذف و جایگزین کردن پره خراب با نمونه جدید آن، کاملا مشکل را حل کند. نیازی به حمل و نقل و حتی دستکاری کل رادیاتور نخواهد بود و این موضوع می تواند باعث کاهش هزینه ها نیز باشد. اما امروزه با توجه به تعداد بالای بناهای مسکونی و تجاری استفاده کننده از سیستم پکیج، رادیاتورهای پنلی به صورت روزافزونی جایگزین نمونه های پره ای می شوند. برای تعمیر هرگونه خرابی این رادیاتورها، نیاز است که کل ساختار فولادی آن توسط تعمیرکار تخصصی مورد بازبینی و رفع مشکل قرار گیرد. حتی احتمال دارد که امکان تعمیر رادیاتور وجود نداشته باشد و مجبور به تعویض کل آن شوید. بنابراین هزینه های بالقوه برای دارندگان رادیاتورهای پنلی بیشتر است، هرچند که آنها طول عمر مفید بیشتری دارند و کمتر دچار خرابی می شوند.