پکیج چیست و چه کاربردی دارد؟! اگر پاسخ این پرسش را نمیدانید، پیشنهاد میکنیم که در این بخش از مجله دما پیشرو همراه ما باشید و اطلاعات ارزشمندی راجع به ماهیت پکیجهای مختلف و نحوه عملکرد آنها به دست آورید.
نحوه کار پکیج دیواری
در مورد نحوه کار پکیج باید بگوییم که وقتی شیر آب گرم باز میشود، قطعه فلوسوئیچ یا فلومتر پکیج، اعلانِ این عملکرد را به برد دستگاه انتقال میدهد. برد دستگاه نیز اقدامات لازم جهت روشن شدن مشعل را به جای میآورد و آب سردی که از ورودی به مبدل دستگاه انتقال مییابد، بر اثر حرارت مشعل گرم شده و در نهایت آب گرم، از طریق خروجی دستگاه به شیر آب ساختمان هدایت میشود.
در صورتیکه پکیج را روی حالت زمستانه تنظیم کنید، اگر دمای هوا کمتر شود، سنسور پکیج، افت دما را تشخیص داده و در نهایت آب گرم را در مسیر رادیاتورها و سیستم گرمایشی توزیع میکند تا گرمای مورد نیاز ساختمان تامین شود.
وقتی آب گرم یک دور کامل در سیستم گرمایش ساختمان به گردش درآمد، طی جریان همرفتی و سایر فرایندها، حرارت آن کاهش مییابد و باید با استفاده از سیستم برگشتی، مجددا به مبدل دستگاه بازگردد و پس از جذب گرما، چرخه گرمایش را دوباره از سر بگیرد.
حال شاید این سوال برایتان پیش بیاید که این چرخه تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ در پاسخ بدین پرسش باید بگوییم که تا وقتی تمام شیرهای آب گرم در منزل بسته شوند، این چرخه در حال تکرار خواهد بود. وقتی اولین شیر آب گرم باز شود، شیر برقی چرخش آب را از حرکت باز میدارد تا آب گرم به سمت شیر روانه شود. از اینرو سازوکار پکیج بهگونهای طراحی شده که هر زمان بخواهید، میتوانید سریعا به آب گرم دسترسی پیدا کنید.
پکیج از نظر نحوه نصب چند نوع دارد؟
پکیجها براساس نحوه نصب به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتند از: زمینی و دیواری. در ادامه با ما همراه باشید تا علاوه بر بررسی نحوه دستهبندی پکیجها براساس ویژگیهای مختلفی که دارند، با انواع مدلهای این محصول نیز آشنا شویم.
پکیج دیواری
پکیج دیواری به دلیل بهینه سازی فضای داخلی، نسبت به مدلهای دیگر طرفداران بیشتری دارد. این پکیج منبع ذخیره آب گرم ندارد، از اینرو وقتی شروع به کار کند، اولویت آن با تامین آب گرم مصرفی خواهد بود، زیرا بهطور هم زمان نمیتواند آب گرم مورد نیاز سیستمهای گرمایشی و لوله کشی ساختمان را تامین کند.
اگر برای مدت طولانی شیر آب گرم را باز بگذارید، به مرور رادیاتورها گرمای خود را از دست خواهند داد، به همین خاطر اگر از پکیج دیواری استفاده میکنید، بهتر است شیر آب گرم را برای ساعات طولانی باز نگذارید.
به طور کلی پکیجهای دیواری نیاز به دودکش دارند و معمولا از دودکش دوجداره استفاده میشود که بخشی برای خروج دود و قسمتی هم برای مکش اکسیژن احتراق میباشد.
پکیج زمینی
یکی دیگر از انواع پکیجهای موجود در بازار، پکیج زمینی است که به دلیل توان حرارتی بیشتر، در ساختمانهایی با متراژ بالا نصب میشود. پکیجهای زمینی دارای مخزن آب هستند که امکان تامین آب گرم برای سیستم گرمایشی و لوله کشی ساختمان را به طور همزمان فراهم میسازد.
اگر منزل شما بیش از یک سرویس بهداشتی دارد، پکیج زمینی میتواند گزینه مناسبی برای خانه شما باشد. از طرفی هم نیازی به خرید آبگرمکن نخواهد بود، زیرا این محصول به راحتی پاسخگوی نیاز مصارف حمام، سیستمهای گرمایشی و سایر قسمتهای ساختمان میباشد. این پکیجها دارای دیگ چدنی هستند که ظرفیت حرارتی آنها بسته به مدلی که دارند، تا ۱۵۰ کیلو وات میباشد. بهترین محل برای نصب این پکیج، زیرزمین منزل یا پارکینگ است.
پکیج مخزن دار
یک مدل دیگر از پکیجها، دارای مخزن بوده و ظرفیت مخزن آن حدود ۴۰_۶۰ لیتر میباشد تا قادر به تامین گرمای مورد نیاز آب لوله کشی و سیستم گرمایشی ساختمان باشد و تا جای ممکن میزان نوسانات دمایی بین بخشهای مختلف را حین استفاده همزمان کاهش دهد. این پکیجها معمولا در ساختمانهایی با متراژ بالا و منازلی که چند سرویس بهداشتی دارند مورد استفاده قرار میگیرد و برای منازل نقلی گزینه چندان مناسبی محسوب نمیشود.
پکیج از نظر تعداد مبدل چند نوع دارد؟
نمونه دیگری از نحوه دستهبندی پکیجها، براساس نوع و تعداد مبدل آن است. دراین صورت، پکیجها به دو دسته تک مبدل و دو مبدل تقسیم میشوند که ویژگی هر کدام به شرح زیر است:
پکیج دو مبدله
پکیجهای دو مبدله، در واقع دو عدد مبدلِ جدا از هم دارند که یکی برای فراهم کردن آب گرم مورد نیاز ساختمان و دیگری آب گرم سیستم گرمایشی مورد استفاده قرار میگیرند. این پکیجها مزیت زیادی دارند و حتی عملیات رسوب گیری در آنها نیز نسبت به مدل تک مبدله، کمتر انجام میشود.
پکیج تک مبدله
در پکیجهای تک مبدله، تنها از یک مبدل برای تامین آب گرم مورد نیاز قسمتهای مختلف ساختمان استفاده میشود. همچنین این پکیجها صرفا دارای یک مخزن آب هستند. در ضمن مزیتی که این پکیجها دارند، خرابی و استهلاک کمتر پمپ میباشد.
از نظر نوع سوخت مصرفی پکیج چند نوع دارد؟
از جمله معیارهای دیگری که براساس آن پکیجها را دسته بندی میکنند، نوع سوخت مصرفی آن است. از اینرو در ادامه قصد داریم انواع پکیجها را از این نظر مورد بررسی قرار دهیم، پس تا پایان همراه ما باشید.
پکیج گازسوز
یک مدل از انواع پکیجهای این دسته، مدل گازسوز است که نسبت به برخی دیگر از انواع پکیجها، راندمان بالاتری دارد. شرکتهایی نظیر بوتان، سالهاست در حوزه تولید پکیجهای گازسوز فعالیت داشته و محصولات فوقالعاده باکیفیتی را به بازار عرضه میدارد. این پکیجها به دو صورت دیواری و زمینی در بازار موجود میباشد. در پکیجهای گازسوز، سوخت گاز وظیفه گرمایش آب را برعهده دارد و سیستم با مصرف گاز شهری، انرژی مورد نیاز برای گرمایش آب را فراهم میسازد.
پکیج گازوئیلی
یکی از برجستهترین مزایای پکیج گازوییلی، قابلیت کارکرد آن در شرایطی است که فشار آب کم باشد. علاوه بر این، حساسیت چندان به آبهایی با سختی بالا ندارد. آلودگی زیادی هم در محیط ایجاد نمیکند و سبب احتراق کامل سوخت میشود. ضمنا مصرف پایینی دارد و از ماندگاری بالایی برخوردار است. برای مناطقی که آب سخت دارند، یک گزینه ایدهآل محسوب میشود.
پکیج دوگانه سوز
به طور کلی پکیجهای مدل دوگانه سوز، برای ساختمانهای نسبتا بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند. این پکیجها به دلیل بهرهمندی از دو مشعل، علاوه بر قابلیت کارکرد با گاز شهری، میتوانند با گازوییل هم کار کنند. به همین خاطر یک گزینه آیدهال برای مناطقی هستند که با کمبود گاز شهری مواجه میباشند. در اغلب روستاها و مناطق دور افتاده و… از این پکیج استفاده میشود تا در صورت قطع گاز، بتوان با سوخت گازوییل آب گرم مورد نیاز ساختمان را تامین کرد.
پکیج برقی
پکیج برقی یک گزینه فوقالعاده برای مناطقی است که دسترسی چندانی به گاز و گازوئیل و… ندارند. در این مدل از پکیجها، انرژی برق وظیفه گرمایش آب را برعهده دارد و گرمای مورد نیاز برای افزایش دمای آن، توسط المنتها تامین میشود. البته این نکته هم حائز اهمیت است که در زمان قطعی برق، کار این پکیجها مختل خواهد شد. پکیج برقی نیازی به دودکش ندارد و به دلیل نداشتن احتراق، از طول عمر بالاتری برخوردار است. همچنین سروصدای زیادی تولید نکرده و انواع مختلف آن ظرفیتهای گرمایی متنوعی دارد.
پکیج سه گانه سوز
پکیج سه گانه سوز همانطور که از نامش پیداست، یک سیستم پیشرفته است که قابلیت کارکرد با سه سوخت گاز، برق و گازوئیل را دارد. بنابراین برای مناطقی که با کمبود هر یک از این سه مورد مواجه هستند، یک گزینه عالی به شمار میآید. این پکیج کمترین هدر رفت انرژی را داشته و از راندمان بالایی برخوردار است. از نظر تجهیزات برقی، به المنتهای باکیفیت و مستحکمی مجهز میباشد. علاوه بر این، ایمنی بالایی دارد و یکسری از مدلهای آن، به فیوز محافظ جان مجهز است. نکته حائز اهمیت این میباشد که اگر از گازوئیل و گاز برای کارکرد این پکیج استفاده نمایید، حتما باید به آن دودکش وصل کنید.
پکیج چگالشی
عملکرد پکیجهای چگالشی بر پایه این است که آب را به طور مستقیم از شبکه اصلی گرفته و گرم میکنند. سپس آب گرم را با فشار بالا به محل مصرف انتقال میدهند. در پکیجهای چگالشی، آب در مخزن ذخیره نمیشود و در این حالت، انرژی کمتری هدر خواهد رفت. این پکیجها در مقایسه با مدلهای غیر چگالشی، مزایای بیشتری دارند و راندمان آنها بیش از ۹۰ درصد میباشد. در صورتی که مدلهای غیر چگالشی، نهایتا به راندمانی در حد ۷۰ الی ۸۰ درصد دارند.
اجزای پکیج دیواری
پکیج دیواری از بخشها و قطعات مختلفی تشکیل شده و هر یک از اجزای آن به نوبه خود نقش مهمی در ایفای نقش بی عیب و نقص آن برعهده دارند. بنابراین بهتر است ابتدا با قطعات تشکیل دهنده پکیج دیواری آشنا شوید تا به درک صحیحی از نحوه عملکرد آن برسید. برخی از مهمترین اجزای پکیج دیواری عبارتند از:
- برد پکیج که خود شامل اجزایی نظیر رله، رگولاتور، فیوز، آی سی و ترانس تغذیه است.
- برد جرقه و ترمیستور
- شیر سه طرفه و شیر پرکن
- وریستور و شیر تخلیه آب مدار گرمایش
- ترموستات یا سنسور دود
- منبع انبساط دیافراگمی و سیستم ضد یخ زدگی
- شیر هواگیری اتوماتیک و کلید حرارتی
- پمپ سیرکولاسیون و گیج دما و فشار
- کلید حرارتی و فلوسویچ
استفاده از پکیج در ساختمان ها چه مزایایی دارد؟
استفاده از پکیج دیواری و زمینی در ساختمان، نسبت به آبگرمکن و سایر سیستمها، از مزایای متعددی برخوردار است که در ادامه به چند مورد از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
هزینه راه اندازی و نگهداری کمتر در مقایسه با موتورخانه
پکیجها نسبت به سیستمهای مرکزی، از هزینه اجرا و نصب پایینتری برخوردارند. همچنین راهاندازی آنها نیاز به زمان زیادی ندارد و به راحتی میتوان طی چند ساعت این کار را انجام داد. البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که اگر منزل شما به گونهای نقشه کشی و طراحی شده باشد که در این موتورخانه راه اندازی کنید، ممکن است کمی حسن راهاندازی پکیج دچار یکسری دردسرها شوید.
صرفه جویی بیشتر و امکان مدیریت بیشتر در مصرف انرژی
همانطور که چندی پیش بدان اشاره شد، برخی از پکیجها دوگانه سوز یا سه گانه سوز هستند که امکان انتخاب نوع سوخت مصرفی را برایتان فراهم میسازد. در ضمن سنسورهای تعبیه شده بر روی آن، میزان سوخت ورودی را کنترل کرده و مانع از مصرف بیرویه انرژی میشود.
آب گرم بهداشتی در کنار آب گرم مورد نیاز شوفاژ
پکیجهای زمینی این امکان را برایتان فراهم میسازند تا بهطور همزمان از آب مورد نیاز برای مصارف خانگی و سیستم گرمایشی برخوردار شوید. با این رویه دیگر نیازی به موتورخانه یا سایر سیستمها برای جبران کارکرد پکیج نخواهد بود.
اشغال فضای کمتر نسبت به موتورخانه
پکیجها اندازه کوچکی داشته و نقش بسزایی در بهینهسازی فضای داخلی ایفا میکنند. این سیستم به راحتی در هر گوشه از منزل جا میگیرد. البته این بدان معنا نیست که هر جایی بتوان آن را نصب کرد! اما در کل نسبت به موتورخانه، فضای بسیار کمتری اشغال کرده و میتوان در زیرزمین، بالکن و تراس یا پارکینگ آن را قرار داد.
امکان کاربری پکیج با فن کوئل
شما میتوانید با محاسبه افت فشار حاصل از طول مسیر و نحوه اجرای لوله کشی، از پکیج خود به جای فن کویل هم استفاده کنید و دیگر نیازی به این سیستم نداشته باشید. البته اگر از پکیجهای زمینی قدرتمند استفاده کنید، نیازی به انجام محاسبات مذکور هم نخواهد بود.
مزیت های دیگر پکیج
تا اینجای کار با برخی از مهمترین مزایای پکیجهای دیواری و زمینی آشنا شدید، حال نوبت آن است تا مروری گذرا بر چند مورد از سایر ویژگیهای مثبت این سیستم هم داشته باشیم:
- میتوان به جای آبگرمکن از آن استفاده کرد.
- امکان استفاده از پکیج بهطور جداگانه در واحدهای مختلف ساختمان
- ایمنی بالا و سیستم مدیریت بهینه
- امکان تنظیم دما به میزان دلخواه
- سروصدای پایین و کارایی بالا
- برخورداری از قیمت مناسب و مقرون بهصرفه در مقایسه با مزایایی که دارد.
- عدم نیاز به موتورخانه و نصب سریع و بیدغدغه
چه معایبی در پکیج ممکن است وجود داشته باشد؟
حال که با مزایای پکیجهای دیواری و زمینی آشنا شدید، نوبت آن رسیده تا چند مورد از معایب این سیستم را هم بشناسید و در نهایت به یک جمعبندی کلی از این مسئله برسید که آیا پکیج دیواری یا زمینی ارزش خرید دارد یا خیر؟! برخی از معایب پکیجها عبارتند از:
وابستگی به فشار آب ساختمان
پکیجهای دیواری و زمینی هر چقدر هم که در برابر فشار پایین آب، عملکرد قابل قبولی از خود به نمایش بگذارند، باز هم در فشار خیلی پایین قادر به کارکرد نبوده و حتی در صورت تداوم چنین وضعیتی، سرعت استهلاکشان بالاتر میرود.
ریزش آب در پکیج
یکی از رایجترین مشکلاتی که پکیجهای دیواری و زمینی با آن مواجه میشوند، ریزش آب است که دلایل مختلفی میتواند داشته باشد. به همین خاطر در ادامه به چند مورد از علل متداول ریزش آب در پکیج اشاره خواهیم کرد:
- پوسیدگی لولهها و سایر اجزا
- خرابی شیر تخلیه یا شیر پرکن
- نشتی محل اتصالات لولهها
- اختلال در عملکرد دریچه دما
- خرابی دیافراگم منبع انبساط
- بروز آسیب در قطعه مبدل حرارتی
محل نصب پکیج و اشغال آن در خانه
پکیجها با اینکه نسبت به موتورخانه جای کمتری اشغال میکنند، اما به نوبه خود باز هم به فضای قابل توجهی جهت نصب نیاز خواهند داشت و منازل کوچک همواره از این بابت، با مشکل مواجه میشوند.
نیاز به چک کردن آزاد بودن دودکش دوجداره از نظر ساخت لانه توسط پرندگان
اگر پکیجی که خریداری کردهاید، گازسوز یا گازوییلی باشد، نیاز به دودکش خواهد بود و حتما باید از کلاهک اچ استفاده کنید، در غیر اینصورت مدام باید دودکش را چک کنید، تا بر اثر عوامل مختلف مسدود نشده باشد.
اگر محل نصب پکیج در محیط بسته باشد چه خطراتی دارد؟
گازهای قابل احتراق از محیط خارج نخواهند شد و احتمال گازگرفتگی و آتش سوزی افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین رطوبت در فضا بیشتر شده و سبب دم کردن هوای داخل ساختمان میشود.
چه لوازمی برای نصب پکیج دیواری و زمینی مورد نیاز است؟
مهمترین تجهیزات مورد نیاز برای نصب پکیج دیواری و زمینی عبارتند از:
- آچار فرانسه و فازمتر
- انبر دست و آهنربا
- سیم چین و آچار ستاره
- دم باریک و چراغ قوه
- پیچگوشتی چهار سو و دو سو
- انواع آچار تخت و آچار آلن
- انبر قفلی و قلمو باریک و پهن
- سوزن و دستکش کار
لوازم نصب پکیج دیواری
چهار عدد شیلنگ پکیجی (2عدد 3/4 و 2 عدد 1/2)
سه عدد شیر پکیجی (2عدد 3/4 2 عدد 1/2)
محافظ برق
سختی گیر پکیج (مغناطیسی یا پلی فسفات)
بررسی بیشتر: لوازم نصب پکیج دیواری
چه شرکت هایی پکیج دیواری و زمینی تولید میکنند؟
شرکتهای ایرانی و خارجی مختلفی در حوزه طراحی و تولید پکیجهای دیواری و زمینی فعالیت دارند که برخی از محبوبترین آنها (از نظر خریداران) عبارتند از:
- ایران رادیاتور
- بوتان
- شوفاژکار
- تاچی
- پلار
- باکسی
- فرولی
- سوزان
- آلزان
- بوتان
- ایساتیس
- مریکوری
- بوش
بررسی بیشتر: بهترین مارک پکیج دیواری
جمعبندی
در این مطلب به بررسی ماهیت انواع پکیج پرداختیم و با مدلهای مختلف آن آشنا شدیم. امیدواریم نهایت لذت را از مطالعه این مقاله برده و پاسخ سوالات موجود در ذهن خود را یافته باشید. در صورتی که همچنان پیشنهاد یا پرسشی راجع به موضوع مطرح شده در ذهن خود دارد، حتما در بخش کامنتها با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید تا در اسرع وقت بدان پاسخ دهیم. در آخر لازم است به این نکته هم اشاره کنیم که خرید از یک فروشگاه معتبر، تاثیر بسزایی بر شانس موفقیت شما در خریدتان خواهد داشت، از اینرو پیشنهاد ما به شما عزیزان این است که حتما از مجموعهای اقدام به خرید پکیج کنید که محصولات آن دارای گارانتی و ضمانت نامه اصالت کالا باشد.
در این صورت تا حدودی میتوان گفت که خیال شما از بابت کیفیت آنچه خریداری میکنید، آسوده خواهد بود. از اینرو ما هم در مجموعه دما پیشرو همواره در تلاشیم تا با ارائه بهترین سیستمهای سرمایشی و گرمایشی به قیمت منصفانه و کیفیت عالی (همراه با برگه ضمانت و گارانتی)، اعتماد شما عزیزان را به دست آوریم و شاهد لبخند رضایت بر لبان پر مهرتان باشیم. فلذا میتوانید برای ثبت سفارش انواع کولر، پکیج و… سری به بخش دسته بندی محصولات فروشگاه دما پیشرو بزنید و از بین محصولات موجود، آنچه را که باب میلتان است، به سبد خرید خود بیفزایید. از اینکه تا پایان همراه ما بودید، صمیمانه سپاسگزاریم.