راهنمای خرید رادیاتور، به بررسی انواع رادیاتور شوفاژهای مناسب هر فضا و نکاتی که لازم است برای انتخاب هر نوع از آنها در نظر داشته باشیم می پردازد.
انتخاب رادیاتور برای گرمایش یا گزینه های دیگر مانند فن کوئل
برای تامین گرمایش ساختمان در کنار انتخاب رادیاتور دستگاه های دیگری هم چون فن کوئل وجود دارد. برای این که بدانیم کدام بهتر است باید شرایط و ویژگی های هر یک را بشناسیم تا انتخاب درست داشته باشیم. به همین منظور در این جا به مقایسه این دو مورد پرداخته تا با بررسی دقیق هر دو، انتخاب امکان پذیر گردد.
رادیاتور یک سیستم، صرفا جهت تامین گرما است که با استفاده از آب گرم و گذر آن از لوله ها حرارت را انتقال می دهد، در حالی که فن کوئل دو کاره بوده و برای تامین گرما و سرما به کار برده می شود. در برخی از فن کوئل ها از آب برای انتقال گرما و سرما استفاده می شود در نتیجه باید پکیج و چیلیر برای این امر تعبیه شود. برخی دیگر از فن کوئل ها با گاز مبرد کار کرده و با یک فن هوا را از میان لوله ها دمیده و دمای هوا را افزایش یا کاهش می دهند. محل نصب رادیاتور روی زمین، کنار دیوار یا به شکل قرنیزی است اما فن کوئل به شکل دیواری، سقفی یا کاستی نصب می گردد و برای فضاهایی که نباید دستگاه روی زمین باشد مناسب هستند.
فن کوئل با داشتن فن، هوای محیط را به دمای دلخواه می رساند این در حالی است که رادیاتور با آب گرم و گذر از لوله ها با هوا تبادل گرما داشته و فضا را گرم می کند. فرق دیگر بین این دو دستگاه میزان برق و انرژی مصرفی آن ها است. در رادیاتور آب گرم با استفاده از پکیج یا موتورخانه تامین می شود ولی در فن کوئل علاوه بر نیاز به پکیج و چیلر میزان برق مصرفی خود فن کوئل به علت داشتن الکترومتور برای چرخش فن زیاد است که باید به صورت مجزا در نظر گرفته شود. تفاوت دیگر این دو در سیستم کنترل دما است، در رادیاتور با استفاده از شیر کنترل جریان در کنار دستگاه انجام می شود اما در فن کوئل با داشتن ترموستات تعبیه شده در محل نصب دستگاه، به صورت دیجیتال با توجه به دمای محیط روی دمای دلخواه تنظیم می شود.
با در نظر گرفتن مطالب گفته شده، هر کدام از این دو دستگاه مزایا و معایب خود را دارند که باید با توجه به شرایط محل نصب و خواسته خریدار یکی از آن ها انتخاب گردد. شایان ذکر است که فاکتور بودجه و قیمت تمام شده نیز بسیار مهم بوده و راه اندازی رادیاتور کم هزینه تر از فن کوئل می باشد.
چند نوع رادیاتور داریم
رادیاتور با آب گرمی که از موتورخانه یا پکیج وارد آن می شود گرم شده و با تابش و انتقال، هوای گرم را در محیط منتشر می کند و پس از سرد شدن آب، از لوله های خروجی آب سرد خارج شده و این چرخه ادامه پیدا می کند. رادیاتورها یک محفظه فلزی از جنس فولاد، آلومینیم یا چدن هستند و با توجه به همین جنس فلز و اشکال مختلف، انواع گوناگونی دارند که به توضیح هر یک از آن ها می پردازیم.
رادیاتور پنلی
رادیاتور پنلی از جنس فولاد بوده و با به کار گیری تجهیزات تمام اتوماتیک با رنگ اپوکسی پلی استر پوشانده شده که مانع از پوسیدگی و خوردگی می گردد و در نتیجه کیفیت و طول عمر دستگاه ارتقا می یابد. این رادیاتورها در ابعاد مختلف طراحی و تولید شده اند و بدون این که فضای زیادی را اشغال نمایند گرمای خوبی را تولید کرده و راندمان بالایی را دارند. این دستگاه به راحتی نصب می شود و هزینه نصب و تجهیزات مورد نیاز آن بالا نیست.
لازم به ذکر است فولاد به کار رفته در این رادیاتورها با مس داخل پکیج همخوانی داشته و در نتیجه از زنگ زدگی و خوردگی مس جلوگیری می نماید. هم چنین طراحی و شکل ظاهری رادیاتور پنلی به صورت یکپارچه و مسطح بوده که این امر سبب می شود تا علاوه بر ظاهری زیبا در دکوراسیون داخلی، انتقال گرما بهتر انجام گیرد. یکی دیگر از مزایای این نوع رادیاتور عدم نیاز به هواگیری مکرر بوده که همین مساله باعث افزایش عمر مفید آن می شود.
نقاط قوت | نقاط ضعف |
---|---|
قیمت مناسب نسبت به رادیاتور پره ای | قابلیت اضافه یا کم کردن ندارد |
زیبایی بیشتردکوراسیون منزل | زنگ زدگی و مقاومت پایین در برابر فرایند شیمیایی |
عدم نیاز به هواگیری | درصورت سوراخ شدن، رادیاتوربه صورت یکپارچه تعویض گردد |
سازگاری بیشتر با پکیج دیواری | |
هزنیه لوازم نصب کمتر | |
ابعاد 60-80-100-120-140-160-180 تولید میگردد |
بررسی بیشتر: راهنمای خرید رادیاتور پنلی
محاسبه ظرفیت رادیاتور پنلی با توجه به متراژ
برای محاسبهی رادیاتور پنلی مناسب با متراژ ، متراژ مورد نظر در عدد ۱۳۰ ضرب می کنیم سپس حاصل ضرب بدست آمده را بر عدد ۱۷۵۰ (ظرفیت گرمایی هر متر از رادیاتور فولادی با توجه اطلاعات فنی موجود در کاتالوگ برند) تقسیم میکنیم
توجه داشته باشید عدد مرود نظر برای مناطق معتدل کوهستانی ۱۴۰ و مناطق سرد ۱۶۰ در نظر میگریم
به عنوان مثال ظرفیت حرارتی یک متر رادیاتور پنلی بوتان 1842 کیلیوکالری بر ساعت می باشد
برای یک اتاق 12 متر در شهر تهران یک رادیاتور پنلی 80 یا 90 سانتی مناسب می باشد
084=1842/(130*12)
رادیاتور پره ای
رادیاتور پره ای از جنس آلومینیوم یا فولاد بوده و به شکل پره ای است و به سه روش پرس جوشی، بش جا زدنی و اتصال توسط مغزی چپگرد و راستگرد به هم متصل شده اند. با توجه به پره ای بودن این مدل امکان افزایش تعداد پره ها وجود دارد و به این ترتیب می توان گرمای مورد نیاز را با توجه به شرایط محیط تنظیم کرد. این مدل بیشتر از جنس آلومینیوم بوده و به دلیل این که پره ها جدا از هم هستند امکان تعویض پره های آسیب دیده وجود دارد. مقاومت آلومینیوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی بالا بوده و در جاهایی که رطوبت بالا بوده گزینه بسیار مناسبی است. به طور مثال رادیاتورهای حوله خشک کن معمولا از این نوع بوده که در حمام نصب می شوند. از دیگر مزایای رادیاتور آلومینیومی وزن کم بوده و با طراحی زیبایی که دارند طرفداران خود را پیدا کرده اند. طول عمر و دوام بیشتر این مدل به همراه میزان انتقال گرمای بالا از دیگر مزایای آن بوده که می تواند نیاز خریدار را به خوبی تامین نماید.
نقاط قوت | ضعف |
---|---|
وزن سبک به دلیل استفاه از آلیاژ آلومینیوم | نیاز دائم به هوا گیری |
ضریب انتقال حرارت بالا | هزنیه لوازم نصب بیشتری نسبت به رادیاتور پنلی |
قابلیت کم و اضافه شدن | |
درصورت سوراخ شدن رادیاتور امکان تعویض پره معیوب می باشد | |
مقاوم در برابر رطوبت | |
بلوک های 3-5-7 پره تولید می شود |
بررسی بیشتر: قیمت رادیاتور پره ای
محاسبه ظرفیت رادیاتور پره ای با توجه به متراژ
(ضریب تبدیل متر مکعب به btu)150*(ارتفاع*مساحت اتاق مورد نظر) A
ضریب حرارتی هر پره*3.96(ضریب تبدیل کیلو کالری به btu) B
مرحله آخر تقسیم A/B تعداد پره بدست می آید
به عنوان مثال برای محاسبه تعداد پره برای یک اتاق 12 متری در شهر تهران با رادیاتور ترمو با ضریب حرارتی هر پره 125 کیلو کالری بر ساعت
5040=150*(2.8*12)
495=3.96*125
10.18=495/5040
در نتیجه برای یک 12 متری به 10 تا 11 پره رادیاتور نیاز داریم
نکته : برای مناطق سرد سیر و ساختمانهایی که مبحث 19 رعایت نشده حاصل A/B در عدد 1.25 ضرب می کنیم
12.725=1.25*1018 نیاز به 13 پره رادیاتور می باشد
رادیاتور شیشه ای
این مدل رادیاتور از جنس شیشه بوده و در کنار گرمایی که تولید می کند، می تواند به عنوان یک المان زیبایی در دکوراسیون داخلی شناخته شود. این رادیاتور جزو جدیدترین مدل های شوفاژ بوده که با توجه به ماهیت خود شیشه در طرح، رنگ و نقش های گوناگون در بازار وجود دارد.
از مزیت های این رادیاتور می توان به این نکته اشاره کرد که در هر جایی که مناسب با نمای داخلی باشد می توان نصب کرد و بر خلاف سایر وسایل گرمایشی مانند بخاری، شومینه یا رادیاتورهای دیگر که جای تعیین شده و خاص دارند، نبوده و طرح و محل آن می تواند متناسب با دکوراسیون داخلی باشد.
رادیاتور برقی
رادیاتور برقی بر خلاف سایر مدل ها به سیستم گرمایش مرکزی مانند پکیج یا موتورخانه وصل نمی شود و انرژی مورد نیاز خود را مستقیم از برق ساختمان دریافت می کند. این رادیاتور در مدل ها و شکل های مختلف خصوصا پرهای طراحی و تولید می گردد و از ویژگی های شاخص آن عدم اتصال به جای ثابت است. به این ترتیب رادیاتور برقی قابلیت حمل و جا به جایی داشته و در هر جایی از خانه، اداره یا هر فضایی که مد نظر است می توان قرار داد و تنها کاری که باید انجام داد اتصال آن به پریز برق است. معمولا در رادیاتور برقی ترموستات اتوماتیک، چرخ و دو حالت گرمایی کم و زیاد تعبیه می شود و برخی مدل ها نیز فن دارند تا سریعتر گرما را منتقل نمایند. این مدل راحتترین و در دسترس ترین نوع وسیله تامین گرما بوده، اما مصرف بالای برق آن سبب شده است تا به شکل گسترده استفاده نشود.
بررسی بیشتر: قیمت رادیاتور برقی شوفاژ
رادیاتور پنلی بهتره یا پره ای
برای مقایسه این دو مورد فاکتورهایی وجود دارد که می توان بر اساس آن شرایط این رادیاتورها را بررسی کرد. یکی از این فاکتورها میزان گرمای تولیدی است که این مورد بر اساس بازده حرارتی که در مشخصات هر رادیاتور وجود دارد سنجیده می شود و به طور میانگین می توان گفت که هر دو مدل تقریبا بازده حرارتی یکسانی دارند. کیفیت و ماندگاری عامل دیگری است که در رادیاتور پنلی با توجه به این که از فولاد ساخته می شود در مقابل مدل پره ای که از آلومینیوم بوده مقاومت و دوام بیشتری داشته و معمولا مدت زمان گارانتی بیشتری نیز دارند. اما در مقابل رادیاتور پره ای با توجه به جنس آلومینیوم آن سبک بوده و در مقابل رطوبت مقاومت بیشتری دارد.
بررسی بیشتر: رادیاتور پره ای یا پنلی
فاکتور تعمیرپذیر بودن در هر دوی این دو مدل با توجه به زمان زیاد گارانتی آن ها که عمدتا به شکل تعویض هستند تاثیر زیادی در برتری آن ها ندارد و می توان تنها به این نکته اشاره کرد که رادیاتور پره ای این قابلیت را دارد که در صورت خراب شدن یک پره، می توان تنها همان پره را تعمیر یا تعویض کرد و یا تعداد پره ها را افزایش یا کاهش داد. قیمت فاکتور بعدی است که با توجه به متریال استفاده شده در هر مدل سبب شده است تا هزینه تمام شده هر کدام از این دو مدل متفاوت باشد. با توجه به این که قیمت فولاد از آلومینیوم بسیار پایین تر است و رادیاتورهای پنلی لوازم نصب را با خود دارند عملا قیمت تمام شده آن ها کمتر از مدل پره ای است. به همین دلیل رادیاتورهای پنلی این روزها طرفداران بیشتری پیدا کردهاند.
از نظر زیبایی می توان گفت با توجه به طراحی جدید، هر دو تقریبا یکسان هستند اما در مدل پنلی به علت یکپارچه بودن آن نگهداری و نظافت آن راحت تر انجام می گیرد. در حال حاضر با توجه به فراگیر شدن پکیج دیواری، فاکتور دیگر قابلیت کارکرد رادیاتورها با این سیستم است. در رادیاتور پره ای چون آلومینیوم با مس داخل مبدل پکیج واکنش نشان می دهد در نتیجه لازم است در این رادیاتورها هواگیری انجام شود و تعداد انجام آن نسبت به مدل پنلی بیشتر بوده و عملا عمر مفید رادیاتور و پکیج را کاهش می دهد. از طرف دیگر وزن کم رادیاتورهای پره ای سبب می شود تا نصب آن ها بر روی دیوار راحت تر انجام شود و فشار زیادی را به دیوار وارد نکنند.
یک رادیاتور مناسب چه مشخصاتی باید داشته باشد
در حالت کلی یک رادیاتور برای این که ایده آل محسوب شود باید مصرف انرژی آن کم بوده و در عین حال راندمان بالایی داشته باشد. به علاوه ماندگاری حرارت تولید شده باید بهینه باشد تا از هدر رفت آن جلوگیری شود و سازگاری رادیاتور با سیستم گرمایش مرکزی از مشخصات مهمی است که باید به آن توجه ویژه داشت.
یک رادیاتور خوب باید میزان حرارت مورد نیاز فضا را به خوبی تولید نماید بنابراین برای تامین آن باید به بازده حرارتی آن توجه کرد. کیفیت بدنه و عملکرد مناسب، نوع رنگ و کیفیت آن، طول عمر مفید و مقاومت در برابر خوردگی و رسوب، داشتن سطح صاف و بدون لبه تیز، دفعات هواگیری کمتر، نگهداشت و نظافت بهتر، میزان گارانتی و قیمت عامل هایی هستند که بیانگر یک رادیاتور مناسب هستند و باید به آن ها توجه نمود. گذشته از بحث فنی و عملکرد یک رادیاتور، امروزه با تنوع محصول و اهمیت یافتن دکوراسیون داخلی، شکل ظاهری یک رادیاتور نیز مهم بوده و باید به گونه ای انتخاب شود که متناسب با فضای داخلی باشد.
راهنمای خرید رادیاتور شوفاژ
برای این که خرید رادیاتور جذاب باشد و به انتخاب مناسب ختم گردد باید به چند نکته توجه شود. در ابتدا باید به اندازه و میزان بازده حرارتی آن توجه داشت تا حداکثر توانایی گرمایی آن مشخص گردد. این که چقدر طول می کشد تا بتواند محیط را گرم کند، میزان راندمان و شدت تشعشع و انتقال گرما عامل هایی برای نشان دادن رادیاتور خوب هستند. کیفیت فولاد یا آلومینیوم به کار رفته در ساخت رادیاتور، کیفیت رنگ، نوع اتصالات، نحوه نصب و سهولت آن، طول عمر رادیاتور، میزان مقاومت در برابر خوردگی و رسوب، طراحی و شکل ظاهری، محل نصب از دیگر فاکتورهایی که می توان به هنگام خرید بر اساس آن ها رادیاتورهای مختلف را مقایسه کرد.
برند و سازنده رادیاتور نیز بسیار مهم است و هر چه برند معتبرتر باشد قطعا محصولی که ارائه می دهد از کیفیت بهتری برخوردار خواهد بود. همین امر سبب می شود تا گارانتی که ارائه می دهد مدت زمان بیشتری داشته باشد. خدمات پس از فروش و در دسترس بودن قطعات برای تعویض یا تعمیر از دیگر ویژگی های است که باید در نظر گرفته شود. در نهایت توجه به قیمت و هزینه نصب و نگهداری رادیاتور و سازگاری آن با سیستم گرمایش مرکزی می تواند در انتخاب یک رادیاتور مناسب به ما کمک کند.
مرحله اول محاسبه ظرفیت حرارتی مورد نیاز فضا
برای این که رادیاتور بتواند محیط را به خوبی گرم کند باید ظرفیت حرارتی آن متناسب با فضای شما باشد، اگر کمتر از آن انتخاب گردد قطعا گرم نمی شود و بیشتر باشد دمای فضا بالا رفته و موجب آزار و هدر رفت انرژی می گردد. بنابراین برای این که این فاکتور اجرا شود باید ابعاد اتاق یا هر مکان مد نظر، اندازه گیری شود و بر اساس آن رادیاتور با ظرفیت حرارتی متناسب نصب گردد.
واحد اندازه گیری برای مقدار گرمای رادیاتور BTU است و برای خرید آن با شماره BTU مناسب، ابتدا تعداد BTU مورد نیاز اتاق تعیین می گردد. محاسبه این عدد به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه مطرح می گردد. اندازه اتاق، نوع اتاق و این که کدام اتاق است بسیار مهم بوده به طوری که رادیاتور مورد نیاز برای اتاق خواب با یک اتاق بزرگتر و یا آشپزخانه متفاوت است. برای مثال، یک رختکن کوچک بدون پنجره یا درب، به یک رادیاتور با BTU بسیار کوچکتر از یک اتاق بزرگ و پرکاربرد با پنجرهها و درب هایی از کف تا سقف نیاز دارد.
تعداد دیوارهای خارجی در اتاق، عامل مهم دیگری است که بر روی میزان گرمای مورد نیاز اثر می گذارد. کیفیت عایق در اتاق نشان می دهد که میزان هدر رفت انرژی تا حد است و اگر عایق بندی مناسب نداشته باشد قطعا گرمای بیشتری باید تولید گردد. اندازه و نوع هر پنجره و درب، در صورت عایق نبودن و داشتن منفذ مسیری برای هدر رفت گرما هستند که باید به آن ها توجه نمود. عامل موثر بعدی این است که در کدام طبقه ساختمان قرار گرفته و معمولا طبقه آخر تولید گرمای بیشتری را لازم دارد. نوع آب و هوای محل زندگی نیز در تعیین گرمای مورد نیاز بسیار موثر بوده و مناطقی که سردسیر هستند قطعا به گرمای بیشتری نیاز دارند.
چه لوازم نصبی را همراه با رادیاتور نیاز است تهیه کنم؟
نصب رادیاتور به نوع آن بستگی دارد و معمولا در رادیاتورهای پنلی لوازم مورد نیاز در داخل بسته آن وجود دارد اما در حالت کلی می توان به این لوازم اشاره کرد: شیر زانو، بست پرچمی رادیاتور آلومینیومی، رابط فنری (نیپل) رادیاتور بسته به نیاز، و در رادیاتور آلومینیومی نیز درپوش ماسوره 7 تکه رادیاتور 1 اینچ، مغزی رادیاتور آلومینیومی همراه با واشر.
بررسی بیشتر: لوازم نصب رادیاتور
بنابراین لازم است نوع رادیاتور پنلی یا پره ای بودن آن مشخص باشد و به علاوه این که از کدام برند است نیز تاثیر گذار بوده و گاها قطعات خاصی مورد نیاز است. در نتیجه باید به این مورد توجه کرد که قطعات یدکی برند تولید کننده در بازار وجود دارد یا خیر و امکان دسترسی به آن ها به چه میزان می باشد. لازم به ذکر است محل نصب رادیاتور نیز باید در نظر گرفته شود، به طور مثال رادیاتور مورد نیاز در حمام باید از نوع حوله خشک کن باشد تا هم فضا را گرم کند و هم بتوان برای خشک کردن حوله از آن استفاده کرد.
در آخر با در نظر گرفتن تمام نکات گفته شده، مشخصات فنی رادیاتور، اندازه و ویژگی های محل نصب، شرایط محل زندگی و با بودجه ای که در اختیار دارید می توانید رادیاتور با کیفیت مورد نظر خود را انتخاب نمایید. برای این که خریدی راحت داشته باشید و از هدر رفت زمان خود جلوگیری نمایید می توانید به صورت آنلاین سفارش خود را ثبت نمایید تا به بهترین صورت برای شما ارسال گردد. اگر سوالی دارید می توانید با کارشناسان دماپیشرو در ارتباط باشید تا هر گونه راهنمایی که لازم است را ارائه دهند.